Ağız Kokusu ve Tedavisi

Ağız kokusu hemen hemen her toplumda görülmekle birlikte bizim toplumumuzda genellikle üstünde konuşulmayan ve bastırılmaya çalışılan bir konudur. Diğer ülkelerde yapılan çalışmalar toplum içinde yaklaşık %10-%50 arasında bir oranla ağız kokusuna rastlanıldığını ortaya konulmuştur. Toplumun sosyo-kültürel yapısı, ağız kokusuna karşı farklı yargıların oluşmasına neden olur. Ağız kokusu nedeniyle birey toplum içinde farklı bir şekilde algılanmakta ve bu durum özle hayattan iş yaşamına göre birçok alanı etkilemektedir. Kullanılan kozmetik ürünler bir süre kokuyu bastırsa bile kokuyu oluşturan nedene inilmediğinden geçici bir çözüm olarak kalır.

Ağız kokusunun asıl sebebi ölü bakterilerin neden olduğu volatile sülfür adı verilen bir gazdır. Ağzının içinde çürük dişi bulunan, ilerlemiş bir diş eti rahatsızlığına sahip olan ya da enfeksiyon yaşayan kimselerde ağız kokusu görülmektedir. Yine ağızda biriken bakteriler de kokuya sebep olabilmektedir. Ağzımızdaki sıvılarla, artık maddelerle ve ölü bakterilerle beslenen bu küçük varlıklar ağızda koku oluştururlar. Yine böbrek yetmezliği, tonsilit, akciğer iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları ve karaciğer fonksiyon bozukluğu da ağız kokusuna sebep olur. Öncelikle ağız kokusunun nedeni doğru olarak tespit edilmeli sonra da tedavisi yapılmalıdır. Dil pütürlü yüzeyi nedeniyle bakterilerin yaşamasına çok uygun bir ortam oluşturur. Bu bakteriler de ağız kokusu yapar.

Ağız kokusu kanıksanabilir bir yapıdadır. Yani aynı evde yaşadığınız insanlar bile bu kokuyu algılayamayabilirler. Hatta bazen kişinin kendisi de ağız kokusu problemi yaşadığını anlayamaz. Bu nedenle bu konu hakkında profesyonel kişilerden yardım alınmalı ve diş hekimine düzenli kontrollere gidilmelidir. Çünkü geliştirilen bazı cihazlar sayesinde ağızdaki koku oranı ölçülebilir.

Diş ve ağız bakımını yeterince yapmayan ev hijyene özen göstermeyen kişilerde ağızda biriken yemek artıkları ve bakteriler de ağız kokusunu oluşturur. Yani ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birisi ağız hijyeninin doğru yapılmamasıdır. Diş aralarının iyi temizlenmemesi, iltihap bulunması bakterilerin kolayca üremesine zemin oluşturur. Bu bakteriler dişlerin fırçalanması veya gargara yapılması ile temizlenmemektedir. Bu bakterilerden kurtulmak için diş hekiminiz tarafından yapılacak işlemler etkili bir çözüm sunabilir. Bazen uzun süre aç kalma durumunda ya da ağız içinde iltihap bulunması halinde de ağızda koku görülür. Bu kokunun doğru teşhisi, altında yatan nedeni çözümü için büyük önem arz eder. Bunun için çürüklerin temizlenmesi, bakterilerin yok edilmesi, iltihapların tedavi edilmesi, diğer hastalıklar için hekiminizin önereceği ilaçların kullanılması gerekir ve kullanılacak tedavi yöntemini kişinin özellikleri ve ihtiyaçları belirler.

Ağız kokusundan kurtulmak için ağız bakımı önemlidir ve hekiminizin sizi yönlendirmesi sonucu en etkili ve doğru ağız bakım ve temizliği metotlarını öğrenebilirsiniz. Diş fırçalama tek başına yeterli olmadığından diş ipi, köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı gibi yardımcı materyalleri de kullanmalısınız. Yine bakteri öldürücü ağız gargaraları da son derece etkili olabilmektedir.